Corriol al Baix Penedés

Al Baix Penedès trobem una de les poblacions més abundants de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) del litoral català, amb unes 12 parelles que habiten les platges de Cunit, Sant Salvador i Coma-ruga. Es tracta d’una espècie en declivi i amenaçada que nidifica a les platges en plena època d’afluència de persones (primavera i estiu). Des de l’any 2014 dediquem gran part dels nostres esforços en la conservació d’aquesta població.

 

Dins d’aquest projecte les nostres accions es divideixen en 3 vessants: seguiment de la població, divulgació sobre l’espècie i millores d’hàbitat. Durant els primers anys també instal·làvem gabions protectors sobre els nius, acció que va ser molt efectiva al començament i va deixar de ser-ho a causa del vandalisme.

 

Aquest projecte connecta tota la nostra feina feta al litoral penedesenc, entenent al corriol camanegre com a espècie paraigües, bioindicador i eix vertebrador, indicador de la qualitat ambiental i de la funcionalitat dels nostres ecosistemes litorals. Cal actuar i reivindicar la seva conservació com a patrimoni ambiental!

 

Informe temporada 2020 del corriol i gestió del litoral penedesenc

 
El setembre del 2020 hem publicat un document que sintetitza els resultats de la temporada de cria del corriol camanegre durant aquest any i a la vegada proposa una sèrie de mesures enfocades a millorar la gestió dels hàbitats i afavorir la presència de l’espècie i la recuperació de la biodiversitat del litoral penedesenc.
 
Trobareu informació i propostes per cadascun dels municipis del litoral de la comarca. Esperem que els ajuntaments corresponents les considerin, doncs són de vital importància per gatantir la viabilitat de la població a la nostra comarca.
 
Des del GEVEN animem a les administracions a treballar en bloc, amb rigor i voluntat per tal de prendre mesures valentes i efectives envers la conservació dels hàbitats litorals i les seves espècies.

 

Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès

hola@geven.cat

©Tots els drets reservats

Instal·lació de gabió de protecció en niu de corriol camanegre al costat del Torrent d’en Pedro
Pollet de corriol nascut a un dels gabions a Cunit
Mascle de corriol camanegre a Les Madrigueres de Sant Salvador

Si vols més informació, deixa’ns el teu correu electrònic i en breu ens posarem en contacte amb tu.
Posant-te en contacte amb nosatres acceptes la nostra Política de Privacitat.