El Torrent d’en Pedro

Projectes

Col·labora

AJUNTAMENT DE CUNIT
logoAdjCunit

La tardor del 2014, a partir d’un acord amb l’Ajuntament de Cunit, engeguem des del GEVEN el projecte de revegetació de la desembocadura del Torrent d’en Pedro, situat just al límit entre les poblacions de Cunit i Cubelles. Es tracta d’un punt de vital importància pels corriols que nidifiquen a la zona (Charadrius alexandrinus i Charadrius dubius), ja que és un hàbitat ric en fauna invertebrada, la base de l’alimentació d’aquests petits limícoles.

 

Des de el nostre equip tècnic vam proposar a l’Ajuntament de Cunit utilitzar sistemes de bioenginyeria per tal de dur a terme una revegetació efectiva i així es va fer, utilitzant rotllo de fibra de coco vegetalitzat amb plantes helòfites típiques de llacunes litorals com el jonc marí (Juncus maritimus). Aquests rotllos vegetats es situen als talussos en paral·lel a la direcció de la corrent i es fixen amb un sistema d’estaques per després lligar-ho tot, de tal manera que es forma un cordó vegetal a banda i banda de la llera. Una vegada les plantes creixen, les mateixes arrels funcionen com a fixadores del sistema.

 

Una vegada adquirit el material necessari per part de l’Ajuntament, l’equip tècnic del GEVEN amb el suport d’una vintena de voluntariats va procedir a la seva instal·lació, durant un cap de setmana.

 

Els objectius assolits amb aquesta revegetació van ser els de millorar ambientalment un punt molt degradat, per la contaminació d’origen urbà i la gestió habitual que, malauradament, es practica al nostre litoral. D’altra banda, amb la creació d’una nova zona abalisada al voltant de la desembocadura, es va crear un nou punt on els corriols poden nidificar. De fet a la primavera del 2015 neixen els primers pollets de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) a la zona revegetada i abalisada del Torrent d’en Pedro.

 

Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès

gevenbpenedes@gmail.com

©Tots els drets reservats

Transport dels rotllos de fibra vegetada fins al Torrent d’en Pedro.
Instal·lació del sistema de rotllos de fibra vegetada.
Rotllos vegetats amb jonc maritim instal·lats al Torrent d’en Pedro
Als pocs dies els joncs comencen a créixer
AJUNTAMENT DE CUNIT
logoAdjCunit

Si vols més informació, deixa’ns el teu correu electrònic i en breu ens posarem en contacte amb tu.
Posant-te en contacte amb nosatres acceptes la nostra Política de Privacitat.