Let’s Clean Up Calafell!

Geven, Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès, medi ambient, ecologistes, ecologisme, les madrigueres, corriol camanegre, natura, medi ambient, animals, platja, espais naturals, baix penedès

Ahir vam fer l’activitat “Let’s Clean Up Calafell”, una acció emmarcada dins del Let’s Clean Up Europe!

Vam fer un petit recorregut pel bosc de Calafell amb sortida i arribada a l’estació de Renfe de Calafell tot netejant les deixalles que ens trobàvem pel camí. Esperem que us agradi el petit fotoreportatge següent.

Malauradament l’èxit de convocatòria va ser molt baix, tot i així, encara que érem un grup petit vam recollir forces bosses de brossa i ens ho vam passar molt bé fent una petita acció per el nostre planeta i gaudint un dia diferent.

Només sortir de l’estació de Renfe vam dirigir-nos a l’Estany de Calafell, allí ja vam trobar-nos amb tot això:

Es una pena que una zona natural tan maca i fàcilment recuperable la tinguem en aquest deplorable estat, plena de papers de propaganda, plàstics i fins i tot un antic reproductor de cassets!! A més a més, a l’Estany de Calafell podem trobar la tortuga de rierol, una tortuga autòctona amenaçada, i fora bo que tingués un hàbitat en millors condicions.

Seguidament vam creuar l’Urbanització Alorda Park on també vam trobar força deixalles que no vam poder recollir i que esperem que les brigades de neteja ho puguin fer. Sorprèn que una urbanització tan maca i neta per dintre permeti que hi hagi tanta brutícia al seu voltant, ja sigui la zona de pàrquing que utilitzen o altres zones circumdants. Desprès ens vam dirigir cap al Mas Mel per camins de muntanya.

De recorregut molt maco, vam anar per un camí que passava entre vinyes i vam trobar-nos algunes restes de l’Eternal Running que es va celebrar el passat 19 d’Abril. Estem contents de que es celebrin aquests esdeveniments, fins hi tot membres del nostre equip van participar i s’ho van passar molt bé. Però una vegada feta l’activitat s’han de recollir totes les restes, no únicament dels llocs visibles. Aquesta carrera és una molt bona manera de veure l’entorn natural preciós que té Calafell i és una llàstima que es deixin tot de materials en les parts menys transitades del seu recorregut. Esperem que l’any que ve encara facin millor la seva feina i a més a més d’una cursa espectacular deixin el medi encara millor del que se’l van trobar.

Al final del camí vam trobar una casa amb un contenidor de brossa però amb tot de runa i deixalles just al costat que tampoc vam poder recollir per l’elevada quantitat de material. Aquests són camins ben macos i trobar-te algo així fa que les vistes perdin molt, a més, son possibles focus d’incendi, sobretot ara que fa molta calor.

Continuant per el camí ens varem endinsar al bosc, vam veure que estàvem realitzant el mateix recorregut que en aquell moment estaven fent el grup Marxa Nòrdica Calafell però a l’inversa. Ens vam creuar diverses vegades durant el nostre camí amb els seus participants, tots ells molt conscienciats amb la problemàtica dels residus als espais naturals i encoratjant-nos a seguir amb la nostra tasca. Volem felicitar als organitzadors de la Marxa Nòrdica ja que ells si van recollir totes les senyals que havien utilitzar per marcar el camí. Això si que es feina ben feta! Felicitats!

Pel camí vam anar trobant-nos altres punts d’abocament de runes, poda i deixalles i al costat d’una altra casa també. Volem tornar a remarcar que aquests punts son possibles focus d’incendi, a més, estan relativament propers a zones urbanes i serien possibles inicis de grans desgràcies. Amb el petit gest de recollir-ho i no tornar a llençar materials com aquests ens estalviem tot de futures desgràcies.

 

Però no tot eren deixalles, també vam gaudir d’un bonic paisatge! 

Durant el recorregut hi ha diversos miradors, que permeten veure les diferents zones de Calafell amb un punt de vista inigualable.

Continuant pel camí vam arribar fins a l’escola de natura on vam aprofitar per fer una parada per esmorzar. També vam llençar les deixalles que havíem recollit pel camí als contenidors que l’Ajuntament de Calafell ens va facilitar allí a prop.

Després del descans volíem pujar fins a la Talaia, però tota la porqueria que ens vam trobar al voltant de l’escola de natura ens ho vam impedir. Hi havia un munt de restes de l’Eternal Running, ja que allí havien posat un punt d’avituallament, estava ple de gots i plats de plàstic que per desgràcia no s’havien recollit.

També moltes llaunes de cervesa i refrescs pels “botellons” que es fan a la zona, pots de pintura per a grafittis i restes de l’escola de natura que està literalment destrossada. Un edifici molt maco, en una localització envejable que es podria haver utilitzat per fer un munt d’activitats i que malauradament pel seu desús i actes vandàlics ha quedat en molt mal estat.

Les nostres bosses van tornar a quedar ben plenes de deixalles de només aquella zona.

Però ens quedem amb mal gust de boca per la poca participació a l’activitat. Moltes gràcies als pocs voluntaris que vau venir, per suportar la calor i per fer la bona feina que vau fer.

Esperem que a la pròxima s’animi més gent i intentarem solventar els possibles problemes que hi hagi pogut haver en l’organització per aconseguir arribar a un públic més ampli.

Per últim volem agrair al Ajuntament de Calafell el material que ens va facilitar per poder realitzar l’activitat. També volem afegir que els informarem degudament de tots els punts de deixalles que vam trobar i no vam poder recollir, ja que amb la seva actual implicació segur que procediran a la seva retirada.

Fins la propera activitat!!

Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès

gevenbpenedes@gmail.com

©Tots els drets reservats

Vols més informació o t'animes a col·laborar amb nosaltres? Escriu-nos a gevenbpenedes@gmail.com