Un nou despropòsit urbanístic amenaça la biodiversitat i el paisatge del Vendrell!

Un Nou Despropòsit Urbanístic Amenaça La Biodiversitat I El Paisatge Del Vendrell!
Recentment hem conegut la intencionalitat de la promotora rusa Scipio Modern en reprendre la urbanització d’un nou sector als Masos de Coma-Ruga anomenat Masos Oest. Aquest projecte és del 2011 i va quedar ajornat per la crisi. En cas de no aturarse, el Vendrell perdrà una zona boscosa per tal d’emplaçar 66 noves cases unifamiliars.
 
Més endavant, també està previst urbanitzar els Masos Sud amb 99 habitatges addicionals. Aquests són exemples clars de l’urbanisme expansiu, depredador del territori i clarament insostenible.
 
En plena emergència climàtica i en una vila sense zones d’esbarjo verdes al nucli poblacional, amb més de 1100 habitatges buits, urbanitzacions a mig equipar i obres abandonades, és un despropòsit permetre aquesta destrucció de la biodiversitat i del paisatge per l’ampliació de la urbanització amb una clara finalitat especulativa.
 
Des del GEVEN volem denunciar aquesta nova agressió mediambiental i reclamem un canvi de rumb en la planificació urbanística per part de les administracions, ja que l’actual Pla General d’Ordenació Urbana, sota el que s’empara aquest projecte, és del novembre de l’any 2000. Elaborat en el context de plena bombolla immobiliària, aquest POUM preveu urbanitzar centenars d’hectàrees agrícoles i forestals del municipi similars al projecte dels Masos. Per això, és urgent i necessari un nou POUM que reverteixi aquesta situació, desclassifiqui i protegeixi els sectors urbanitzables no desenvolupats d’interès natural i paisatgístics i planifiqui el territori sota les premisses de la sostenibilitat i que es tradueixi en qualitat de vida dels ciutadans.
 
L’actual equip de govern del Vendrell, en paraules de la mateixa regidora d’Urbanisme, Núria Rovira, no pot paralitzar aquesta obra en estar ja subrogada a la Comissió d’Urbanisme del Penedès, que depèn directament de la Generalitat, i està a falta de la resolució final. Tot i això encoratgem a la regidoria (que treballa conjuntament a les de Medi Ambient i Sostenibilitat; i Àrees recreatives i camins), que es mostra contrària a aquesta ampliació urbanística, a revertir aquests efectes treballant en una millor planificació ara que es donen les circumstàncies idònies per redactar un nou pla. Per altra banda, recolzem la proposta de moratòria urbanística impulsada per la plataforma SOS Penedès, per tal de d’aturar la tramitació dels plans i projectes urbanístics en quant no es redacti un Pla Territorial de la Vegueria del Penedès respectuós amb el medi ambient.
 
No podem basar l’economia en el creixement com si els recursos poguessin abastir-lo infinitament i de forma sostinguda en el temps. Després del recent confinament, queda més evidenciat que mai la necessitat d’un decreixement, el reaprofitament dels solars
buits, dels immobles sense utilitat, abandonats o mig construïts i la preservació i potenciació dels espais lliures sense urbanitzar, el medi natural i el paisatge. El Vendrell necessita més zones verdes, un bon manteniment dels solars en desús i menys cases a la perifèria, i aquesta millora es pot fer ara conjuntament amb altres actors locals.
 
Aprofitem per reivindicar la participació ciutadana en els afers de conservació de l’entorn natural, com estan fent els veïns i les veïnes dels Masos de Coma-Ruga, que s’oposen a aquesta innecessària urbanització, i a qui donem tot el nostre suport.
 

Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès

gevenbpenedes@gmail.com

©Tots els drets reservats

Un Nou Despropòsit Urbanístic Amenaça La Biodiversitat I El Paisatge Del Vendrell!
Vols més informació o t'animes a col·laborar amb nosaltres? Escriu-nos a gevenbpenedes@gmail.com